NAKARM KOTKA! KLIKNIJ ZAKłADKĘ "MORE" I PODAJ MU PUSZKE Z JEDZENIEM LUB POBAW SIĘ Z NIM PIłECZKą!
Blog > Komentarze do wpisu
SZARLOTKA WANDY - WEGAŃSKA -> SYPANA
Składniki:
/proporcje podane na małą tortownicę/

szklanka mąki
szklanka kaszy manny
szklanka cukru
(ja nie lubię zbyt słodkich ciast, dlatego połowę cukru zastępuję mieszanką mąki i kaszy - tak, żeby sumaryczna ilość sypkich składników się zgadzała)
proszek do pieczenia - łyżeczka
ew. cukier waniliowy

1 kg jabłek - najlepiej pół na pół antonówki i jakieś inne, słodkie i soczyste jabłka [*]
cynamon
0,5 kostki margaryny lub masła (musi być twarde, schłodzone, żeby dało się zetrzeć na tarce) lub kilka łyżek oleju (to wersja dla wegan)
mąka lub bułka tarta do wysypania tortownicy
ew. esencja waniliowa
Przygotowanie:
1. Jabłka umyć, obrać, utrzeć, wymieszać z 3 łyżkami cukru, cynamonem i ew. esencją waniliową. NIE PODPIJAĆ SOKU ŁAKOMCZUCHY JEDNE!!! :-) To nie jest tradycyjna szarlotka, do której jabłka muszą być starannie odsączone.
2. Wymieszać mąkę z kaszą i cukrem, dodać proszek do pieczenia i ew. cukier waniliowy.
3. Podzielić tę "suchą masę" na 3 części.
4. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej tortownicy wsypać I-szą część "suchej masy".
5. Przełożyć połową jabłek.
6. Wysypać II część.
7. Wyłożyć resztę jabłek.
8. Teraz są 2 możliwości:
a/ Wersja z margaryną: wysypać III część suchych składników i zetrzeć na to wiórki margaryny lub masła.
b/ Wersja z olejem: do reszty suchych składników dodać 3-4 łyżki oleju (część można zastąpić wodą), mieszać łyżką "rozcierając" powstającą masę o ścianki naczynia. Ma się zrobić coś co wygląda jak kruszonka. Takie lekko "wilgotne" grudki. W razie konieczności dodać jeszcze trochę oleju. Wysypać to na ciasto, przyklepać delikatnie.
9. Piec ok. 50 min. w standardowej temperaturze (180 stopni).
Wskazówki i uwagi:
[*] Najlepsze do szarlotki są antonówki, ale mogą być też inne kwaśne lub przynajmniej kwaskowe jabłka. Muszą też być soczyste - tak jest, niebywałe w przypadku szarlotek, ale tutaj sok odgrywa bardzo ważną rolę: z suchej masy robi ciasto (w górnej warstwie tą rolę spełnia margaryna). Z tego samego powodu naprawdę nie należy podpijać soku z utartych jabłek.

Przepis ze stronki: puszka.pl
sobota, 02 maja 2009, w_isienka

Polecane wpisy

  • Proste ciasto z truskawkami

    Biszkopt (mojej mamy): 2 jajka 1/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do p. 1 łyzka oleju Ubijamy białka na sz

  • Miodownik

    Składniki dla >6 osób CIASTO: 3 szklanki mąki, Pół kostki margaryny(125g), pół szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 2 całe jajka, 1 żółtko, łyżeczka proszku do pie

  • Ciasto śmietanowo-truskawkowe

    Składniki 3 różne galaretki 5 dag żelatyny 3/4szkl.mleka 0,5L śmietany 30% 3/4szkl.cukru 150g serka homogenizowanego(waniliowy) truskawki lub inne owo