NAKARM KOTKA! KLIKNIJ ZAKłADKĘ "MORE" I PODAJ MU PUSZKE Z JEDZENIEM LUB POBAW SIĘ Z NIM PIłECZKą!
Blog > Komentarze do wpisu
Prawdziwy wilgotny makowiec Magdy Gessler z programu "Pytanie na śniadanie"
Składniki na ciasto: 250g mąki, 50g cukru, 4 żółtka, 125ml mleka, 15g drożdży, 1/4 laski wanilii. Składniki na masę makową: 500g maku, 10 jaj, 100g masła, skórki pomarańczowe konfitowane, garść rodzynek, migdałów, orzechów włoskich, kropla olejku makowego, kieliszek "Amaretto". Przepis: Drożdze rozcieramy z letnim mlekiem. Żóltka ucieramy z cukrem i posiekaną drobno laską wanili. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdze z mlekiem, roztopione wczesniej masło i utarte żółtka. Wyrabiamy elastyczne, dość luźne ciacto. Jeśli zacznie odchodzic od ręki, to znaczy, że możemy zakończyć wyrabianie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w cieple do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę, mielimy mak dwukrotnie przez sito makowe. Oprócz tego dajemy pół kostki masła, skórki pomarańczowe, bakalie, olejek makowy /nigdy migdałowy/, kieliszek amaretto. Na sam koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy na prostokąt, pokrywamy masą makową i zwijamy w rulon. Pozostawiamy do ponownego wyrośniecia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 minut.
czwartek, 15 listopada 2007, w_isienka
Komentarze
2014/02/23 15:10:57
A czy ten makowiec ma byc bezsmakowy,bo nie widze ani cukru ani zoltek w masie makowej,tzn sa jakies w skladnikach,ale nie zostaly uzyte w opisie wykonania...???