NAKARM KOTKA! KLIKNIJ ZAKłADKĘ "MORE" I PODAJ MU PUSZKE Z JEDZENIEM LUB POBAW SIĘ Z NIM PIłECZKą!
Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI - Nigelli :)


rozpuscić w mikrofalówce 250g ciemnej czekolady,
do gorącej masy dodać 125g masła,
zostawic do ostygniecia.

W tym czasie ubic piane z 4 bialek z 100g cukru=6-7 łyżek (cukier dodac dopiero gdy same bialka sie ubiją). Piana ma byc lsniąca i spręzysta.

4 zóltka + 2 całe jajka mieszamy z 75g cukru (ok.5 łyżek) - trzepaczka lub drewnianą łyżką. Dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy,
troche Contineau (lub rumu, spirytusu, wódki). Można dac zamiast alkoholu wanilię.
Do masy zóltkowej dać czekoladę z masłem i wymieszać, potem dodać łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać, a potem reszte piany i delikatnie mieszać nabierając powietrze. Wlać do niewysmarowanej tortownicy, na której dnie wyłożono pergamin. Piec 35-40 min. w temp. 180 st.C.
Ciasto po wyjeciu opada, ale taki już jego urok
Dzieki czemu wypelniamy wierz ubitą bitą smietana z dodatkiem Contineau (lub soku z cytryny) i posypujemy sypką czekoladą lub rodzynkami (lub jednym i drugim)
środa, 19 września 2007, w_isienka