NAKARM KOTKA! KLIKNIJ ZAKłADKĘ "MORE" I PODAJ MU PUSZKE Z JEDZENIEM LUB POBAW SIĘ Z NIM PIłECZKą!
Blog > Komentarze do wpisu
Biblijna zupa z soczewicy

- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki

Soczewicę płuczemy. Kurczaka obgotowujemy 10 minut w 2 litrach wody, odszumowujemy i studzimy. Na patelni szklimy na oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek. Soczewicę wkładamy do garnka z kurczakiem, dodajemy listek laurowy, gotujemy na małym ogniu około godziny (w wersji biblijnej aż 3 godziny, ale teraz jest lepsza soczewica). Cebulę i czosnek dodajemy do soczewicy na 1/2 godziny przed końcem gotowania. Wyjmujemy kurczaka. Oryginalna zupa jest bez mięsa, ale możemy dodać drobno pokrojone białe części kurczaka bez skóry. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy bardzo drobno posiekaną natką

środa, 23 maja 2007, w_isienka