NAKARM KOTKA! KLIKNIJ ZAKłADKĘ "MORE" I PODAJ MU PUSZKE Z JEDZENIEM LUB POBAW SIĘ Z NIM PIłECZK±!
Blog > Komentarze do wpisu
Biblijna zupa z soczewicy

- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1/2 kurczaka
- 1 cebula
- 3 z±bki czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki

Soczewicę płuczemy. Kurczaka obgotowujemy 10 minut w 2 litrach wody, odszumowujemy i studzimy. Na patelni szklimy na oleju drobno posiekan± cebulę i czosnek. Soczewicę wkładamy do garnka z kurczakiem, dodajemy listek laurowy, gotujemy na małym ogniu około godziny (w wersji biblijnej aż 3 godziny, ale teraz jest lepsza soczewica). Cebulę i czosnek dodajemy do soczewicy na 1/2 godziny przed końcem gotowania. Wyjmujemy kurczaka. Oryginalna zupa jest bez mięsa, ale możemy dodać drobno pokrojone białe czę¶ci kurczaka bez skóry. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy bardzo drobno posiekan± natk±

¶roda, 23 maja 2007, w_isienka

Zobacz podobne

  • Proste ciasto z truskawkami

    Biszkopt (mojej mamy): 2 jajka 1/4 szkl cukru 1/4 szkl m±ki pszennej 1,5 łyżki m±ki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do p. 1 łyzka oleju Ubijamy białka na sz

  • Miodownik

    Składniki dla >6 osób CIASTO: 3 szklanki m±ki, Pół kostki margaryny(125g), pół szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 2 całe jajka, 1 żółtko, łyżeczka proszku do pie

  • Ciasto ¶mietanowo-truskawkowe

    Składniki 3 różne galaretki 5 dag żelatyny 3/4szkl.mleka 0,5L ¶mietany 30% 3/4szkl.cukru 150g serka homogenizowanego(waniliowy) truskawki lub inne owo